Značenje vela

Veo za buduću mladu u svim kulturama nosi drugačiju simboliku. Uz venčanicu u kulturama među kojima je i naša, prilikom crkvenog venčanja-veo se obavezno nosi. (Danas je to invidualno i stvar izbora ili zahteva crkve)

???? U Rimskom dobu nosio se crveni veo, koji bi pokrio mladu od glave do pete i simbolizovao je vatru. Verovalo se da bi time oterala zle demone koji bi mogli da donesu lošu sreću na venčanju.

????U staro doba, veo se koristio za prekrivanje maldinog lica, jer su brakovi bili ugovoreni i samim tim mladoženja nije mogao da vidi mladino lice dok ne prođe glavni deo ceremonije, da ukoliko mu se ne svidi mlada, ne može da se predomisli.

????Veo je u Viktorijanskom dobu postao statusni simbol, težina, dužina i  kvalitet vela označavale su mladin status. Mlade iz kraljevskih porodica imale su najduže velove i venčanice.

????Danas postoje različiti modeli, dužine i vrste velova. Simbolika se takođe vremenom menjala, a danas u moderno doba, mlade nose veo kao modni detalj, najčešće prebačen nazad, koji čini da izgledaju još ženstvenije.

45-01
48-01
DSC 9582-02
DSC 9590-01