Značenje vela

Veo za buduću mladu u svim kulturama nosi drugačiju simboliku. Uz venčanicu u kulturama među kojima je i naša, prilikom crkvenog venčanja-veo se obavezno nosi. (Danas je to invidualno i stvar izbora ili zahteva crkve)

🌹 U Rimskom dobu nosio se crveni veo, koji bi pokrio mladu od glave do pete i simbolizovao je vatru. Verovalo se da bi time oterala zle demone koji bi mogli da donesu lošu sreću na venčanju.

🌹U staro doba, veo se koristio za prekrivanje maldinog lica, jer su brakovi bili ugovoreni i samim tim mladoženja nije mogao da vidi mladino lice dok ne prođe glavni deo ceremonije, da ukoliko mu se ne svidi mlada, ne može da se predomisli.

🌹Veo je u Viktorijanskom dobu postao statusni simbol, težina, dužina i  kvalitet vela označavale su mladin status. Mlade iz kraljevskih porodica imale su najduže velove i venčanice.

🌹Danas postoje različiti modeli, dužine i vrste velova. Simbolika se takođe vremenom menjala, a danas u moderno doba, mlade nose veo kao modni detalj, najčešće prebačen nazad, koji čini da izgledaju još ženstvenije.

45-01
48-01
DSC 9582-02
DSC 9590-01